acutor

Vanaf 2035 verbod op nieuwe auto’s die CO2 uitstoten

Wie het nieuws gevolg heeft, is al op de hoogte. Het zat er al langere tijd aan te komen, maar nu is het officieel: Het Europees Parlement heeft gestemd voor een verbod op het produceren en verkopen van auto’s met een CO2-uitstoot. Ook de Nederlandse overheid is bezig met een nieuwe wetgeving omtrent auto’s met een CO2-uitstoot. Wat voor wetgeving dit is en wat de gevolgen zijn voor de autobranche, lees je hier.

Gevolgen nieuw goedgekeurd wetsvoorstel

De Europese Unie is tot een nieuw wetsvoorstel gekomen die goedgekeurd is. In dit nieuwe goedgekeurde wetsvoorstel mogen auto’s die vanaf 2035 nieuw op de Europese markt komen geen CO2 meer uitstoten. Dit betekent dat er vanaf 2035 alleen nog maar nieuwe elektrische- en waterstof auto’s op de markt komen. Bestaande auto’s met een verbrandingsmotor mogen uiteraard nog wel gewoon meegereden worden er zullen alleen geen nieuwe auto’s op benzine en diesel geproduceerd worden. Langzaam zullen de oude Volvo’s met een dieselmotor plaats gaan maken voor elektrische auto’s als Kia EV6 en Tesla Model 3.

Nieuwe auto’s zonder CO2 uitstoot

Vanaf 2035 zullen er alleen maar CO2 uitstootvrije auto’s op de markt komen. Dit zijn elektrische auto’s, maar ook auto’s op waterstof. Alleen is de markt voor auto’s op waterstof nog niet zo groot als elektrische auto’s. Op dit moment zijn er twee bekende waterstofauto’s te verkrijgen, maar is de infrastructuur voor het tanken van deze auto’s nog niet zo ver dat het voor iedereen geschikt is. Elektrische auto’s zijn daarentegen wel enorm populair. Ook bij leaserijders. Dit komt voornamelijk door overheidsmaatregelen. Vandaar dat steeds meer leaserijders een elektrische auto leasen. De meeste autofabrikanten produceren reeds al één of meerdere elektrische modellen. Waar een aantal merken er al voor gekozen hebben om binnen een aantal jaren alleen nog maar elektrische auto’s te produceren, worden andere autofabrikanten ook hiertoe gedwongen.

Verandering Nederlandse leasemarkt

Bronnen in Den Haag bevestigen dan de Nederlandse overheid naast de Europese regels, ook met een nieuwe wetgeving komt. Vanaf 2025 wil de Nederlandse overheid dat alle nieuwe leaseauto’s CO2 uitstootvrij zijn. Dit betekent dat leaserijders vanaf dan alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s en auto’s op waterstof kunnen leasen. Dit is 10 jaar eerder dan de Europese regelgeving omtrent auto’s met een CO2 uitstoot. De Nederlandse overheid wil dit omdat de zakelijke leasemarkt na vier a vijf jaar zorgt voor aanwas van jonge elektrische auto’s voor de tweedehandse markt. Omdat nieuwe elektrische auto’s voor veel particulieren (nog) niet betaalbaar zijn, is dit voor particulieren dé manier om elektrisch te gaan rijden. Het is nog niet officieel bekend gemaakt door de overheid, maar de kans is groot dat dit niet lang meer zal gaan duren.